Jemsebyboken Logga


Jag skaffade en enkel förstringsapparat och började göra bilder
från gamla negativ hemma i köket på sena kvällar.
Min far som var litograf på Bengtssons litografiska blev också intresserad.
Garderoben fick bli mörkrummet – till min mammas förtvivlan.

Jemsebyboken PDFFör läsning eller utskrift: PDF med testlayoutens sidor (januari 2011)

Boken är ett historiskt dokument inom svensk grafisk och fotografisk industri, berättelser ur 60 års verksamhet med början som lärling på glasplåtarnas tid, som utvecklare och producent av ett komplett reprosystem, och som kursledare och reprograf inom konsten.

Det blir en dokumentation av den rika produktion som jag utfört med jemsebymetoden. Fotoböcker och konstböcker med Arne Sucksdorff, Irving Penn, Edvin Nilsson, Carl Larsson, Elsa Beskow, Jan Lindblad, Jefferik Stocklassa, Tuija Lindström, August Strindberg, Björn Landström, Gustav Rudberg, Göran Brunius, Lennart Jirlow, Mårten Andersson, Oscar Bergman, Reinhold Ljunggren m.fl.

Boken innehåller berättelser från installationer och utbildning både i Sverige och ute i världen. Jemsebymetoden användes på 70-talet av mer än 50 företag i Sverige, Norge, Tyskland, Österrike, England, Australien, Kuwait, Irak, Bhutan och Portugal.

Dessutom kommer det att finnas beträttelser från olika företag, artiklar och dokument publicerade som faksimil, fotografiska recept och handledningar för olika konstgrafiska processer.

Omfånget beräknas bli runt 160 sidor i stort format med ca. 350 bilder. Boken kommer att tryckas med stokastiskt raster. Den ska innehålla litografiska konstryck, särtryck på fint papper i de tekniker som beskrives i boken: Duotone, tritone, quadrotone för svartvita bilder och färglitografier med sex färger.

 

Klicka på ett uppslag för att se bildspel med större storlek

10-1112-1314-1516-1718-1920-2122-2324-2526-2732-33

Jag har nu ett färdigt bokmanus med text och bild och söker ekonomiskt stöd för att komma vidare med redigering, formgivning, repro och tryckning av boken.

För mer information om projektet kontakta mig:

Bo Jemseby
Norra Tullportsgatan 20 A
742 31 Östhammar

Telefon: 0173-10662
Mobil: 0739-84 27 93

Ett helt nytt sätt att rastrera, med överlägsen kontroll och kvalitet! År 1958 tillverkades den första jemsebylampan i produktion. Elektrolux civiltryckeri tryckte reklamfoldern.

Första Jemsebylampan

Min första bättre kamera skaffade jag mig genom min chef Allan Ljungberg. Han hade en god vän Inge Laurin på Molander o Son i hörnet av Regeringsgatan Herkulesgatan. Det blev en Voigtländer Perkeo 1 med Color Skopar.

Jag är på väg ut från mörkrummet på Grohmann o Eichelberg. Lärlingstiden är över, ett yrkesliv tar vid.

Ung Bosse på Grohman

Prototyp till ”computer”, en exponeringskontroll som hjälpte till att få förväntade resultat. Den stora ratten graderades med density som är ett mått för svärtning. Till vänster vippkontakter för att ställa in en tid i sekunder. Vid d=1,0 var detta exponeringstiden, om man ökade till d=1,3 fördubblades tiden. Vridkontakten märkt 0, A, B, C, D är en väljare för de lampor som ska tändas. Nollan står för punktljuset i centrum. De fosforiserande klisterlapparna (med sönderklippt logotyp Dupont) syns i absolut mörker. SEAB står för Ström & Emilsson.

Prototyp av exponeringskontroll

Malmömässan 1960 med Bengt Ekvall och Bosse. Här visades den första jemseby­kameran. Efter mässan monterades den upp i Vallentuna och användes för produktion och utvecklingsarbete.

Malmömässan 1960 med Bengt Ekvall


Logotyp Jemseby Method Sweden   Logotyp Jemseby Hybrid